keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Femtolasik leikkaus ja toipuminen osa 1.




Tänään se tapahtui, silmäni ikänäkö korjattiin Femtolasik lasertekniikkaa käyttäen.  Lähtötilanteeni oli, että kauas näin molemmilla silmillä erinomaisesti, laseja tarvitsin ikänäöstä johtuen lukemiseen.  Arvoni laseissa olivat  +  1,2 luokkaa.  Lasini olivat aina hukassa, linssit likaiset, kymmenet mikrokuituliinat aina väärässä taskussa/laukussa yms.
Juhlissa en käyttänyt laseja ollenkaan.  Joten koin lasien käytön vaivalloisena.

Silmäni tutkitiin huolella ja todettiin,  ettei leikkaukselle ole mitään estettä.   Mielenkiintoisin vaihe oli testi, jossa selvitettiin kumpi silmistäni on dominoiva.  Minulla se on oikea, joten vasen silmäni operoitiin + 1,5, toinen jätettiin ennalleen.  Kyseessä oli ns. monovision leikkaus, jossa toinen silmä operoidaan näkemään kauas ja toinen lähelle.  Aivot vaativat muutaman kuukauden sopeutuakseen täysin uuteen tilanteeseen.

Operaatio kesti muutamia minuutteja. Olo oli kuin scifi-leffassa.  Esilääkitystä eli rauhoittavaa saa tarvittaessa, minulle riitti hoitajan lämmin huolenpito.  Hieman palaneen käryä laseroinnin aikana, ei sen ihmeempää!

Tunniksi lepäämään, silmätippoja.  Olo oli aika normaali.  Pientä pistosta leikatussa silmässä ja jonkin verran sumentunut näkö, mutta samantien näin lähettää tekstiviestin ilman laseja. Nyt leikkauksesta on kulunut 6 tuntia ja tässä kirjoittelen blogiani vain hieman sumentunein silmin, eikä kipua ole ollenkaan.  Silmäni operoi kirurgi Sakari Suominen.
Vieressäni lepohuoneessa toipui nuorimies.  Hänellä oli korjattu molemmista silmistä -4.  Silmälasit hän jätti huojentuneena  kierrätyspisteeseen.

Kotihoitona kortisonitippoja viikon ajan muutaman kerran päivässä sekä kostutustippoja tunnin välein niin kauan kun tarvitaan.  Saunominen, urheilu yms. kielletty pariksi viikoksi.  Muuten voi olla ja elää normaalisti.  Kerron toipumisestani muutaman viikon välein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti